Hei kiinteistön omistaja! Olethan tietoinen vedenkulutuksen mittausta koskevasta lakiuudistuksesta?

14.11.2020

Energiatehokkaan asumisen olisi hyvä olla nykypäivänä jokaisen asunnon omistajan ja uudisrakentajan kiinnostuksen kohde. Miksi? Ratkaisumme oman kotimme energiankulutuksessa, voivat merkitä paljon, sillä Suomessa rakennusten energiankulutus on noin 40 % kokonaisenergiankulutuksestamme. Tietoisuuden lisäämiseksi muutosta tarvitaan myös rakentamiseen ja remontointiin liittyviin lakeihin ja säädöksiin. Siksi onkin sopivaa että, tuore lakiuudistus edellyttää huoneistokohtaista vedenmittausta ja laskutusta taloyhtiöissä. 

Suomi on sitoutunut osana EU:ta kasvihuonepäästöjen merkittävään vähentämiseen Pariisin ilmastosopimuksen myötä. Sopimuksen mukaan hiilineutraalius tulisi saavuttaa jo ennen vuotta 2050. Tästä syystä on ryhdytty moniin lisätoimiin päästövähennyksien aikaansaamiseksi. Yksi näistä keinoista on marraskuussa 2020 voimaan tullut lakiuudistus, jonka seurauksena uusiin ja putkiremontoitaviin taloyhtiöiden huoneistoihin on asennettava etäluettavat käyttövedenmittarit. Mittareiden keräämää tietoa käytetään lisäämään asukkaiden tietoisuutta vedenkulutuksesta.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Suomessa olemme valitettavan pitkään laahanneet jäljessä vedenkulutuksen laskutuksessa. Aiemmin korvaus, joka asukkailta taloyhtiöissä on peritty, on perustunut asukkaiden määrään asunnossa tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti. Uuden lakiuudistuksen myötä vesilaskun on perustuttava todellisen vedenkulutuksen määrään.

Vesimittaria ei enää tarvitse lukea itse, vaan mittareiden rekisteröimä tieto on automaattisesti etäluettavissa asukkaan mobiililaitteesta. Koskeeko tämä sinua?

Laki koskee niitä moniasuntoisia rakennuksia, joille haetaan rakennus- tai putkisaneerauslupaa. Urakoitsija, joka vastaa kiinteistön rakentamisesta tai remontoimisesta on huolehdittava, että mittarit asennetaan oikein ja että ne ovat vaatimusten mukaan testattu ja hyväksytty.

Uudistus koskee kaukolämmön omaavien taloyhtiöiden lisäksi myös öljy-, maa- sekä pellettikattilalämmitteisiä taloyhtiöitä. Valmistajien ohjeita mittariston asennuksesta on noudatettava tarkasti. Vanhat taloyhtiöt siis siirtyvät kulutusperusteiseen laskutukseen sitä mukaa, kun niissä putkiremontin yhteydessä asennetaan lainmukaiset etäluettavissa olevat vesimittarit. Tämä kaikki voi tuntua monimutkaiselta, mutta sitä se ei suinkaan loppupeleissä ole.

Tietoisuus osana ratkaisua

Lakiuudistuksen toivotaan lisäävän asukkaiden tietoisuutta vedenkulutustottumuksista. Vastuu on siis edelleen vedenkuluttajalla itsellään tehdä omassa arjessa fiksuja valintoja, mutta tuore tieto omista veden käyttötottumuksista helpottaa sitä huomattavasti.

Reaaliaikaisen tiedon on todennettu vähentävän vedenkulutuksen määrää jopa 20 %. Tietoisuus omasta energiankulutuksesta on tärkeää ja tätä päivää ja siksi lakiuudistus edesauttaa maamme energiatehokasta asumista huomattavasti ja kotitaloudet voivat pienentää hiilijalanjälkeään näppärästi nykytekniikan avulla. Säästämme luontoa ja varojamme.


Kustannukset huolena

Etäluettava vedenkulutuksen seurannan avulla voit nähdä kulutustietosi helposti puhelimesi kautta.

Vesimittaristojen asennus- ja käyttökustannukset mietityttävät varmasti kiinteistöjen omistajia taloyhtiöissä, joissa putkisaneeraus häämöttää lähitulevaisuudessa. Kuinka korkeiksi kustannukset todella nousevat ja kuinka ilmoitan kuukausittaiset tiedot vedenkulutuksesta kätevimmin vuokralaiselle?

Markkinoilta löytyy vedenkulunvalvontaan erikoistuneita yrityksiä ja tuotteita, mutta monien hinta kohoaa korkealle. Tarvitaan siis tuote, joka ilmoittaisi vedenkulutuksen suoraan asukkaalle, olisi helposti asennettava ja kustannukset pysyisivät kohtuullisina.

Onneksi ala on kehittynyttä ja markkinoilta löytyy tuote, joka vastaa tarvetta ja jonka asennus- ja käyttökustannukset ovat kilpailukykyisiä. H2O Vesiturva on sitoutunut pitämään huolta kodin vedenkäytön valvonnasta ja tulemaan vastaan asennuskustannuksissa noin puoleen kilpailijoiden hinnoittelusta. Juoksevista kuluistakaan ei tarvitse stressata, sillä huoneistokohtaiseksi käyttökustannukseksi jää maksettavaa vain euro kuukaudessa.

Miltä tämä kuulostaa sinusta?

 

Hiilineutraalius

Jotta tuotteen käyttöönotto tukisi todella kestävää kehitystä, on vedenkulunmittaus järjestelmän oltava hiilijalanjäljeltään nolla. H2O Vesiturvalla olemme varmistautuneet, että tuotteidemme valmistamisen sivutuotteena syntynyt hiilidioksidi on kompensoitu täysin.

Omistamamme metsä sitoo laskennallisesti kaikkien tuotteidemme hiilijäljen ja näin voimme todella tukea energiatehokasta asumista.
Lue lisää täältä, siitä miksi H2O Vesiturva on markkinoiden kustannustehokkain ja ympäristöystävällisin ratkaisu.

Tehdään asumisesta yhdessä kestävää ja huoletonta!


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ometerapp/h2ometer.app/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ometerapp/h2ometer.app/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ometerapp/h2ometer.app/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ometerapp/h2ometer.app/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ometerapp/h2ometer.app/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ometerapp/h2ometer.app/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220

  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/h2ometerapp/h2ometer.app/wp-content/themes/h2o/functions.php on line 2220
  • Kopioitu leikepöydälle